HyPy

Maastopyöräily

Mitä on maastopyöräily (MTB)?

Maasto-olosuhteisiin sopiva polkupyörämalli syntyi 1970-luvun alussa, kun joukko nuoria sanfranciscolaisia huomasi, kuinka hauskaa oli ajaa moottoripyörällä alas 748 metrin korkuisen Mount Tamalpais -vuoren rinteitä, Marinin piirikunnassa Kaliforniassa. Viranomaiset eivät hyväksyneet raskaiden pyörien aiheuttamaa eroosiota ja meluhaittoja. Nuoret korvasivat moottoroidut ajoneuvot vanhoilla, raskaiksi ja kestäväksi tehdyillä paksurenkaisilla Schwinn Excelsior-pyörillä, jotka oli tehty aikoinaan lapsille moottoripyörien korvikkeiksi. Nämä pyörät saattoivat painaa jopa 27 kiloa ja usein niissä ei ollut kuin kuin yksi vaihde ja jalkajarru, mutta sen ei koettu olevan este, sillä näillä pyörillä ajettiin ainoastaan alamäkeen ja ylös päästiin kuorma-auton kyydillä.

Myöhemmin lajin aktiiviset harrastajat, kuten Joe Breeze, Gary Fisher, Charlie Cunningham, Keith Bontrager ja Tom Ritchey alkoivat kehittää 1970-luvulla monipuolisemmin maastoon sopivia, vieläkin kestävämpiä pyörämalleja, joilla pystyttiin ajamaan ensimmäisiä pyöräkilpailuja Kalifornian kukkuloilla. Maastopyöräilystä tuli suosittu laji 1980-luvulla ja Atlantan olympialaisissa vuonna 1996 siitä tuli olympialaji.

Maastopyöräily on yksi pyöräilyn tyylilaji. Tarkoitus on ajaa rikkonaisella maaperällä. Perus maantiepyörään verrattuna runko on vähän pienempi ja vahvempi, valmistettu alumiinista ja kisapyörät hiilikuidusta. Muistakaa, maastopyöräilyssä (xc) keveydestä on hyötyä. Älkää ostako liian raskaita tai suuria pyöriä nuorille.

Renkaat on 20-29 tuumaiset, n.2-2,5 tuumaa leveät ja nappulakuvioiset. Maastopyörät on suunniteltu käytettäväksi vaihtelevissa olosuhteissa, esim. hiekkateillä, metsäteillä, metsäpoluilla ja yleinsä raskaissa maasto-olosuhteissa. Maastopyörällä voi ajaa myös asfalttiteillä, mutta niissä olosuhteissa maantiepyörä on parempi ja nopeampi.

Kilpaillessa ajetaan merkittyä maastorataa, jota ajetaan useampi kierros. Rata testaa ajajan aerobista kuntoa sekä ajotekniikkaa.

Pyörä
-Pyörä on etujousitettu eli pyörän etuhaarukassa on joustoa 80-120mm.
-Pyörä on täysijousitettu eli pyörän etuhaarukassa ja takahaarukassa on joustoa 80-120mm.

Maastopyöriä löytyy nykyään moneen tarkoitukseen, etu- tai täysjoustolla XC/XCM ajoon kevyet pyörät, Enduroon pidemmillä joustoilla, läskipyörät talvi- ja pehmeämpään maastoon, Trial-pyörät tekniikkaradoille

Nuorille lajia aloitteleville on suotavaa käyttää etujousitettua pyörää, jolla oppii lukemaan maastoa ja löytämään parhaat ajolinjat.

Maastopyöräilylle hyvä ikä aloittaa on n.6-7 vuotiaan ikäisenä. Riippuu nuoren kehityksestä ja kuinka paljon on saanut ajaa pyörällä. Helppo tapa päästä lajin sisään on osallistua Maastopyöräkouluun, joka on tarkoitettu 6-16v. nuorille.

Varusteet pyörässä:
-aluksi avopolkimet
-kokemuksen karttuessa lukkopolkimet (ainakin toisella puolella poljinta)
-juomapulloteline ja juomapullo täynnä vettä joka lenkillä
-pimeällä valot ja heijastimet
-satulalaukku, jossa on vararengas, 3kpl muovisia rengasrautoja, rahaa muutama euro, kuusiokoloavainsarja, ketjunkatkaisin
-minipumppu
-kuraisella kelillä pikalokasuojat (pysyy pyörä ja kuski puhtaampana)
-PYÖRÄSSÄ EI KANNATA OLLA KIINTEITÄ LOKASUOJIA, VAIKEA PUHDISTAA JA RISUT TARTTUU JA RIKKOO LOKASUOJAT

Ajovarusteet kuskilla keväällä kelin mukaan:
-kypärä (avo). minkä alla huivi viileillä keleillä tai ohut pipo
-ajolasit
-ajokengät (tarvittaessa lukkopolkimien käyttö mahdollisuus)
-ajosormikkaat tai rukkaset (HUOM!!! kelin mukaan)
-housut mitkä ovat kapeat jotteivat jää kiinni rattaisiin. Niiden alla lyhyet kesäajohousut,missä pehmuste estääkseen hiertymiä
-takki, mikä pitää tuulta ja ehkä myös sadetta
-KÄNNYKKÄ

Ajovarusteet kuskilla kesällä kelin mukaan:
-kypärä (avo)
-ajolasit
-ajokengät (tarvittaessa lukkopolkimien käyttö mahdollisuus)
-ajosormikkaat
-lyhyet kesäajohousut,missä pehmuste estääkseen hiertymiä
-ajopaita
-KÄNNYKKÄ

Ajovarusteet kuskilla syksyllä kelin mukaan:
-kypärä (avo). minkä alla huivi viileillä keleillä tai ohut pipo
-ajolasit
-ajokengät (joissa lukkopolkimien käyttö mahdollisuus)
-ajosormikkaat tai rukkaset (HUOM!!! kelin mukaan)
-housut mitkä ovat kapeat jotteivat jää kiinni rattaisiin. Niiden alla lyhyet kesäajohousut,missä pehmuste estääkseen hiertymiä
-takki, mikä pitää tuulta ja ehkä myös sadetta
-KÄNNYKKÄ